Malzemeler:
1 kilo domates
1 kilo kapiya biberi
1/2 kilo kuru soğan
500 gr. yoğurt
4 çorba kaşığı tuz
Tarhana mayası(evde yapılmış)
1 kilo buğday unu
1 kilo kepek unu
1/2 kilo(ekstradan hamuru yoğurmak için)+ 1 baş kuru soğan(isteğe bağlı)
Tarhana mayası : 5 kaşık un,1 çay kaşığı tuz ve yeterince su.Tarhana yapımına başlamadan önce esas ana malzemesi mayayı hazırlamak gerek.Yapımı yaklaşık 72 saat sürüyor.Bu malzemeleri kek kıvamında hazırlayıp,üzerini bir tülbentle kapatıp oda sıcaklığında bırakıyoruz.Her gün biraz un yedirerek besleyip büyütüyoruz.Fotoğrafta da göründüğü gibi böyle kabarcıklar oluşmalı ve keskin bir ekşi koku olmalı.Bekleme süresi dolduktan sonra mayamız hazır.
Biber soğan ve domatesleri parçalara bölerek pişiriyoruz(düdüklü tencerede pişirdim)Biraz su salıyor,kepçeyle malzemeleri alıp blenderden püre haline getiriyoruz.Püf bir noktadan bahsetmek istiyorum.Malzemelerin hepsi aynı ısıda olmalı yani oda sıcaklığında olmalılar.Geçelim hamurun yapımına .Unumuzu eledikten sonra malzemelerimizi ekleyip yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz.Hamur ekmek hamuru kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.Soğan kokusunu seviyorsanız(inanın harika bir aroma oluyor) hamura son yoğurma aşamasında bir baş kuru soğanı iri iri doğrayıp içine katıyoruz . İşte bundan sonra,bekleme süreci başlıyor.
Bu fotoğrafı yoğurduktan hemen sonra çektim
Bu da bir kaç saat sonra kabarmış hali.Derin bir kaba koymalısınız çünkü gerçekten çok kabarıyor ve gece taşma ihtimali var.Tabii böyle şiştikten sonra ,elimizi yumruk yaparak,o şişliği bastırıyoruz.Günde bir kaç defa bunu yapıyoruz.Bu mayalanma işlemi yaklaşık 5 gün sürüyor.Olduğunu nasıl anlayacaksınız,hamur bir anda kabarmayı bırakıyor.
Bundan sonra en zor kısım geliyor-hamuru döküp kurutmak.Hava sıcak olduğu için benimki 1 günde kurudu . Pekii nasıl kurutuyoruz.Büyükçe bir kaşıkla veya elinizle parça parça alıp pamuklu bir çarşafın üzerine yayıyoruz.Bundan sonra devamlı takipte kalıyoruz.Parçalar kurudukça onları kopartıp kopartıp küçültüyoruz .Direkt güneşte kurutmayın ,dışarıda ama gölgeli bir yer olsun,güneş rengini açıp birden kurutabilir.Ben günün sonunda olduğuna karar verip rondo'dan geçtim ve her geçişte ince bir elekten eleyerek ,tekrar kurutmaya bıraktım.Eledikten sonra (iri un halinde olacak),tekrar kuruması için pamuklu çarşaflara yayıp,arada bir parmaklarımızın uçlarıyla karıştırıp iyice kurutuyoruz.Nemli kalırsa bozulur.Kurutma işlemi bir hafta sürüyor.Kuruduktan sonra pamuklu bir torbaya veya cam kavanozda serin bir yerde saklayabilirsiniz.Umarım tarifim açıklayıcı olmuştur.Elimden geldiğince detaylı yazmaya çalıştım.şimdilik kolay gelsin yapmak isteyen arkadaşlarıma.Ağız tadımız hiç bozulmadan inşallah tüketmek nasip olur.
Tarhana yapmak evet zahmetli ve uzun bir iş ama inanın hiç zor değil.Bence kesinlikle cesaret edip denemelisiniz.İçerisine ekstradan baharatlar katabilirsiniz.Biz böyle sade seviyoruz.Bu anneciğimin tarifi,çocukluğumun tadı.Bu arada nasıl pişiriyoruz.Bolca tereyağını tencerede eritip içine iki kaşık ev salçası katıp güzelce kavuruyoruz.Sonra suyunu ekleyip(1,5 lt.gibi) içine de yaklaşık 4-5 çorba kaşığı tarhanayı katıp devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz.İşte bu kadar.
Umarım bir an önce canım ülkemde güneş doğar ve bu kara bulutlar gider.Hepimizin başı sağolsun.Allah sabır versin!!!
Ben de kendi tarhanasını yapanardanım. Ancak besleyici değerini arttırmak için klasik malzemelerin yanısıra birer elma, armut, ayva rendelerim, haşlanmış yeşil mercimek ve nohut, bir paket irmik, aroması için yedi çeşit baharat karışımından eklerim. Geçen yıl keten tohumu da koymuştum. Tarhanayı tamamen takır takır olacak şekilde kurutup değirmende un gibi çektirerek zahmetini azaltıyoruz :) Tarhanasız bir ev düşünemiyorum. Çocuklarımın da turuncu çorba olarak sevdikleri bu tadı bloğunuzda yaşatıyorsunuz. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Selamlar. Sevil
YanıtlaSiloo sizinki bomba gibi ,elinize sağlık afiyet olsun
SilEllerinize sağlık. Sağlıkla tüketin.
YanıtlaSilteşekkürler
Silellerinize sağlık bende akşam yaptım...sizi takip ediyorum bende bloğuma bekliyorum www.rnkync.blogspot.com.tr
YanıtlaSilSizin de ellerinize sağlık
SilEllerinize sağlık. Ben de tarifinizle tarhana yapmayı planlıyorum. Kafama takılan tarhana mayası "5 kaşık un,1 çay kaşığı tuz ve yeterince su" bu kadar mı. Yoksa yaş ya da kuru maya da eklenecek mi?
YanıtlaSilyok koymuyoruz çünkü kendi mayamızı kendimiz yapıyoruz(ekşi maya elde etmiş oluyoruz)
Sil