8 Şubat 2015 Pazar

İnegöl-Oylat Mağarası gezimiz

Geçen hafta planladığımız Oylat mağarası ziyaretini bugün başarıyla tamamlamış bulunuyoruz.Hava çıktığımızda ilk bahardı ,doğa da öyle,fakat dönüşte yağmur hatta bir ara kar atıştırmaya başladı.Neyse ki Balkanlardan gelen kötü havaya yakalanmadan eve döndük.
 Sarmaşıkların arasında böyle narin çiçekçikler vardı.Sanırım bu bir sarmaşık çiçeği.

Gelelim gezimize.Oylat Mağarası İnegöl'de 17 km.güneydoğusunda bulunan Hilmiye köyünün 1 km. uzaklığında bulunmaktadır..Mağara girişi ücretlidir.Çocuk 2,5 tl.-yetişkin 7,5 tl. Hemen çevresinde harıl harıl akan bir dere bulunuyor.Sular Oylat tesislerin orda bulunan şelaleden geliyor zannedersem.Manzara oldukça keyifli.Bu arada okuduğum bazı bloglarda Hilmiye köyünü pek övmüşlerdi.Hiç bir övünecek yanı yok.Ne bişey satan köylü topluğu gördüm ne de fotoğraflanacak evler vardı.Bizim yakınımızdaki köyler çok daha güzel.
 Gelelim mağaranın içerisine.Oylat mağarası birbirine bağlı iki kattan oluşuyor.Oldukça büyük bir mağaradır.Toplam uzunluğu 700 metre,Tavan yüksekliği de 3-15 metre arasında değişmektedir.Başlangıç ile son noktası arasında 93 metre olan salonun genişliği 25-55 metreymiş.
Onbinlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitler gerçekten büyüleyici görünüyor.Keşke içerdeki ışıklandırma daha güçlü olsaydı.Doğruyu söylemek gerekirse biraz ürkütücü görünüyor içerisi.Hatta Berocuk biraz korktu.Merdivenler de biraz kaygan o yüzden uygun ayakkabı giymenizi öneririm.
Tavanlardan hala sular damlıyor.
  Ne kadar ilginç şekiller oluşmuş.
 Bunu yaşlı insan yüzüne benzettik.
 İçeride nem epey yüksek ve ılık bir hava var.

 Mağara gezimizden sonra" Oylat kaplıca tesisleri" bulunan bölgeye çıktık.Pek bir espirisi yok aslında.Daha çok emekli ve yaşlılar için uygun sanırım:)Şimdilik bizim ilgimizi çekmedi.Yemek yiyeceğimiz bir yer bile bulamadık,daha doğrusu İnegöl köftesi yemeyi planladığımız için ,başka yer ilgimizi çekmedi. Belki mevsimin kış olmasından dolayı da pek bir terk edilmiş görünüyordu.

 Genelde İnegöl köftesini "Orhan"da yeriz ama bu sefer "Zeynel"i tercih ettik.Gayet güzeldi.Piyazı lezzetliydi.Çocuklar Kemalpaşa tatlısı yedi,biz de kocayla kabak yedik.
 İşte bizim pazar maceramız böyle geçti.Dilerim hava bir an önce ısınır ve biz geleneksel haftasonu gezilerimizi tekrar organize ederiz.Baharda bir Selanik planlıyorum.Bakalım şartlar izin verirse güzel bir gezi olacak.
Sağlıcakla kalın ve aman üşütmeyin.Balkanlardan yine kar ve soğuk hava geliyormuş.


5 yorum:

  1. Oylat'ı oldum olası sevmem, gerçi mağarayı hiç görmemiştim. Ama nedense Oylat bana çok yaşlı, ruhsuz ve cansız gelir. Gezinin sanırım en güzel kısmı yemek kısmı olmuş, kabak tatlısı harika görünüyor :) Sevgiler, Nigar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bana da öyle geldi,oğlanlar için mağara iyi bir keşifti :)

      Sil
  2. Semra nerelerdeymiş bi bloga bakayım dedim 😉 Oylat' a gitmedim hiç merak ediyordum ama çok da merak edecek bişey yokmuş sanırım... Yine de bahar da temiz hava için gidilebilir belki de. Çok güzel anlatmışsın ama gitmiş kadar da oldum, teşekkürler 😍😘

    YanıtlaSil
  3. çok keyifli bir gezi,,,fotolar harika ,,teşekkürler))

    YanıtlaSil
  4. güzel bir gezi ve ne güzel fotoğraflar sen böyle gez biz hep okuyalım olur mu :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler !!!