Ne zamandır hediye gelen kömbe kalıplarımı kullanmak için can atıyordum.Dün televizyonda tarifini görünce hemen yapmak istedim ve de yaptım tabii ki.
Öncelikle kömbe kurabiyesi yapmak için kalıp ve kömbe baharatı gerekli.Ben şanslıyım,çünkü Antakyalı arkadaşım var ve ne zaman oraya ait birşey istersem bana getiriyor,sağ olsun.Hatta oranın nar ekşisini yedikten sonra artık başka ekşi kullanamıyorum.
Tarifi şöyle("Ana ocağı" programından aldım):
70 gr. tereyağı oda ısısında olmalı(ben erittim)
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı zeytin yağı( ben çiçek yağı kullandım)
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
1 çay kaşığı karbonat(2-3 damla limon-karbonatı köpürtmek için)
2,5-3 su bardağı un
Yeterince beyaz susam
Malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.Sonra cevizden biraz büyük yuvarlaklar yapıp,susama batırıyoruz ve kömbe kalıbına koyup güzelce bastırıyoruz.Kalıbı ters çevirip çıkartıyoruz ve yağlı kağıda dizip 180 derecelik fırına üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Yaklaşık bir tepsi çıkıyor.Ben bir daha ki sefere ölçüyü çoğaltacağım.
Biz çok sevdik.içindeki baharatlar-tarçın,dövülmüş damla sakızı,zencefil, muskat ,yeni bahar,karanfil ve mahlep .Kokuyu düşünebiliyormusunuz. Yavrular için harika bir atıştırmalık oldu.Kömbenin bir diğer özelliği de uzun süre dayanıyor olması .Yani cam kavanozda uzun süre saklayabiliyorsunuz tabii kalırsa :))
Kömbe baharatını rahatlıkla baharatçılarda bulabilirsiniz . Kömbe kalıbına gelince dilerseniz arkadaşım sizin için de getirtebilir diye düşünüyorum.
Sağlıcakla kalın !!!
Ben de İzmir - Kemeraltı'nda görüp almıştım bu kalıptan ama ne zamandır bekliyo bi köşede.
YanıtlaSilİlk fırsatta kömbe baharatı da alıp denemek şart oldu.
Ellerine sağlık :)
Bence kesinlikle deneyin nefis bir kokusu var ve lezzeti de yerinde
Silhoop aldım ve kaçtım bir tane:)
YanıtlaSilafiyetle..
bende düb ana oçağında gördüm :) ellerine sağlık çok lezetli görünüyorlar
YanıtlaSilDaha önce hiç duymamıştım! Bak sayende neler neler öğrendim:)
YanıtlaSilAfiyet olsun size..
Ben çok severim tadını, yıllar önce yemiştim. Ellerine sağlık canım:))
YanıtlaSilmerhaba sizi takip ettim ancak bloggerda yeniyim lütfen sizde bana yardımcı olup beni takip edermiisiniz:) http://lavvienrose.blogspot.com.tr/
YanıtlaSil