14 Nisan 2015 Salı

Mudurnu gezimizden notlar

Mudurnu Bolu'nun bir ilçesidir ve eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. Yeşilin hakim olduğu ilçede bulunan 165 adet ev ve 8 Cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir.Bunlar Vikipedi'den aldığım bilgiler.Gelelim kendi izlenimlerime. Abant'a gitmişken tavsiye üzerine Mudurnu'ya gitmeye karar verdik.Abant yolunun devamında bulunan Mudurnu'ya ulaşmak için,devamlı yağan karlardan dolayı birazcık bozuk  ve dar  yollardan geçmek zorunda kaldık.
Buranın en büyük özelliği ,Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan evler ve konaklar.Bir çok ev restore edilmiş ve yeni yapılan evler aynı tarzda yapılıp boyanmış.Özetle Mudurnu  küçücük,şirin ,çoğunlukla yaşlıların yaşadığı bir yer.
Yollar daracık Arnavut kaldırımı ...
Burda genelde babadan kalma meslekler ve onlara ait  dükkanlarda hala sürdürülmektedir.Sanırım bu da burayı özel yapan şeylerden biridir.Bu dükkan da onlardan biri...
Çarşıda o eski hava kesinlikle bozulmamış.Tabelar hep eski zamanlardan kalma.
Eski türk filmlerinde ki gibi.
Eski olan her şey gün geçtikçe daha da kıymetli oluyor benim için.Sanırım şimdiki modern çağı insanı değilim ben.Hep daha sakin,daha yeşil ve doğa ile iç içe bir hayata hasretim ve belki de bu sebeple bu tür yerler bana iyi geliyor.Bilirim ki bir çok insan buralara burun kıvırır ama tabii ki zevkler ve renkler tartışılmaz.Zaten bunları paylaşmamın sebebi anılarımı kayıt altına almak.



Burası dedesinin dedesinin dedesinden kalma bir demirci dükkanı.Sahibi güler yüzlü ,misafirperver bir amca.Girer girmez bize çay ısmarladı,oturttu sonra da deponun kapılarını açtı görelim diye.Dükkan 4 kuşaktır ayakta ve orjinalliği hiç bozulmamış .
Bu eşyaların çoğu çok eski antika değerinde.
Şu kumaş mumluklardan almadığım için çok pişmanım :(
Saat kulesi İlçenin tepesinde bulunmakta.Biraz nefeslenerek çıktık tepeye ama o kuş bakışı manzaraya değdi.Yemek konusunda bir tavsiye veremeyeceğim,çünkü karnımız toktu.Çok vaktimiz olmadığı için ve pazar olduğu için konakların içlerini de göremedik.Belki başka bir sefere :)
Bir saatlik turdan sonra dönüş modun'a geçtik.Eğer Bolu'ya yolunuz düşerse ve eskileri seviyorsanız ziyaret edin derim.Biz karı koca seviyoruz görmediğimiz yerleri ziyaret etmeyi.Diyeceklerim bu kadar.
Sırada Kapadokya var.Attım evrene mesajı mı? Kocam duyuyor musun :)) ?!?


6 yorum:

  1. Eski olan herşey çok güzel değilmi. mudurnuya gitmedim ama, gitmek isterim. Kapadokyadan sonra Amasyaya gelin canım benim.

    YanıtlaSil
  2. Anam memleketim.:D :D

    Yine bekleriz, her zaman :))

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir paylaşım , teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. çok güzel gezmiş kadar oldum,benimde eskiye tutkum çok aşırı, inanırmısınız fotoğraflara bakarken gözlerim doluyor....paylaştığınız için teşekkürler sevgiler gürşen

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir yermiş gerçekten, gidesim geldi ama bizim Funda bu konuda hiiç bana benzememiş! Gıcık...
    Ve daha dün akşam dedim bir Kapadokya planı yapsak diye:) Evrene göndermişiz ikimizde gerisi onların işi yani:))

    YanıtlaSil
  6. ne güzel yerler var gezilip görülecek,log okumayı çok seviyorum çünkü birşeyler öğreniyorum görüyorum sayende ne güzel yerler gördüm :) sen gezmeye devam biz okumaya :)

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler !!!