20 Eylül 2013 Cuma

Ergenlik beni korkutuyor



Bu ara zıtlamalar yaşamaya başladık büyük oğlumla.herşeye bir itiraz,bir muhalefet,bir aldırmaz tavırlar,kapı çarpmalar ,duymamazlıktan gelmeler,diklenmeler.Çetin geçecek ergenlik belli oldu.Alttan almam gerek,benim de ona uyum sağlamam gerek ama doğrusu bu çok zor.Umarım fazla zor geçmez bu dönem.Çocuklar ne kadar hızlı büyüyor.Hani büyükler hep der ya,büyüdükçe dertleri de büyür diye,işte bu laf çok doğruymuş.
Bu ara devamlı araştırma halindeyim,bizi neler bekliyor,nasıl davranmalıyız ne yapmalız.Allahtan elimizin altında internet var.İki dakida istediğimiz bilgiye ulaşabiliyoruz .Anne baba olmak ta kolaylaştı sanki.İşte puberte ile ilgili bir kaç bişey .Dilerim hayatımızın bu bölümünü en az hasarla atlatırız.Evinde ergenleri olanlara da kolay gelsin :)))
Ergenlik (puberte), insanlarda meydana gelen "yetişkinliğe ilk adım" evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı,cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı dönemdir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda, sosyal toplum bilinci (süperego) gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma (süperego ve ego ) kavramları gelişir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan (sekonder cinsiyet hormonları) östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde pik yaptığından ergen adayının psikolojisi sebepsiz değişimler gösterir. Ergenlik dönemi insanlardaki 5 dönemden biridir. Ancak bilim adamlarının ergenlik dönemi ile ilgili görüşü sadece çocuklar belli bir yaşa geldiğinde bu döneme girince sadece yavaş yavaş yetişkinlik kazandıkları için BM ve bilim insanları ergenliğe girenlerinde hâlâ çocuk olduğunu kabul eder.
Genel olarak 12-21 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır.
Ergenliğe giriş yaşı; genetik (ailesel), ırk, sosyoekonomik şartlar (çocuk yaşta evlendirme, ağır bedensel yük altında çalıştırılan çocuklar) ve iklim gibi faktörlerden etkilenir. Bazı siyahi kabileler ve eski Araplarda ergenlik iklimin etkisiyle daha erken başlarken Kuzey yarım küredeki Norveç, Finlandiya gibi az güneş alan soğuk bölgelerde ergenlik yaşı daha geçtir.
Ergenliğe giriş için kesin bir zaman yoksa da genel olarak kızlar 9-13 yaş arasında ve erkeklerden daha erken ergenliğe girerler. Bu nedenle yaşamın bu döneminde kızlar erkeklerden fiziksel olarak birkaç yıl önce gelişirler. 
İşte kısacası böyle,hele fiziksel değişim çok korkutuyor beni,bıyıklar sakallar,sivilceler,mis gibi ter kokusu ,amanin yandım ben.Üstelik 1 değil 2 ergenim olacak.Ay bir de sesleri değişmiyormu,o bebek ses gitmiyor mu işte bunu özliycam.Sanırım ağlıycam,çünkü bir bakmışız yuvadan da uçmuşlar.
Hayırlı cumalar !!!

 


Ergen adayı arkadaşlarımız,Edi ve Büdü,hep böyle kalsanız daha iyi olmaz mı sanki:)))Güzel bebeklerim benim,hep aydın olsun yolunuz,hiç kötülükle karşılaşmayın,hep iyi insanlar çıksın yolunuza .Bu dileklerim aslında tüm yavrularımız için geçerli .Sabah sabah içimi iyi döktüm :))) Kaçiyorum ben siparişler beni bekler.

21 yorum:

  1. Benim oğlum 8 yaşında ama zaman zaman aynı tavırları sergiliyor. Ergenlik yaşı gittkçe daha mı erken kendini hissettiriyor acaba :)
    Dediğiniz gibi hep yolları aydınlık ve açık olsun, kötülüklerden uzak olsunlar.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ergenlik öncesi de bu olmalı :)))kolay gelsin size de

      Sil
  2. Bendede var biliyosun bir erken ergenus :)) Bizde de başladı yavaş yavaş belirtiler... Dil pabuç... Mutsuzluk ihtiyacı... Tripler...
    Allah hepimizin yardımcısı olsun diyor yakışıklılarımı öpüyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin size de bende öpüyorum o yakışıklı ergen adayını❤❤❤

      Sil
  3. :)kolay gelsin şimdiden,bol bol sevin sonra o koca adamlar hiç sevdirmiyorlar kendini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şimdiden dışarda zor öptürüyorlar

      Sil
  4. Ergen olmak zor,ergen annesi olmak çok daha zor..Nasıl olacak,bu devreyi nasıl atlatacağız bilmiyorum.Allah yardımcımız olsun.Aslında düşünüyorum da bir taraftanda çok güzel hissediyorum.Bir mucize gibi adım adım,dönem dönem büyüyor olduklarını izlemek çok güzel..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle çok ta çabuk büyüyorlar ,allah kolaylık versin hepimize

      Sil
  5. Ergen adaylarımıza benden maşallah, çok tatlılar, hep böyle gülsünler inşallah:)

    YanıtlaSil
  6. Bir an kendimi okudum sandım , üstelik daha yaş 9 bizde. O kapı çarpmalar , ben ne istersem onu yaparım karışamazsın tavırları falan ... Bak aklıma geldike fena oluyorum...
    Ey Ergenlik çok sarsma bizi diye dua etmekten başka çaremiz de kalmıyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin bizde annelerimize yapmadık mı sanki.Geçecek ah bu hormonlar :))))

      Sil
  7. Allah kolaylık versin bendede ergen bir kız var.... bu yıl liseye başladı çok şükür pek problem yaşamadık sadece ilk defa geçen yıl derslerden biraz uzaklaştı ilk karneden sonra toparladı ama istediği liseye giremedi tabiki... Canları sağolsun ne yapalım artık...
    bu arada blogumdaki çekilişe beklerim çok tatlı hediyelerim var....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman sağlıklı olsunlar öncelikle gerisi kolay.geliyor şimdi ziiyarete

      Sil
  8. Her postta daha çok ortak yönümüzü görüyorum.bizdede eğeyden beri durum aynı.berkay hırçın, kardeşiyle kavga gürültü halinde. Burun bölgesi yağlanmaya başladı seside hafiften karga gaklamasına dönük. Üstelik bendede 2 tane:) yaaa simi kız olduğunu düşünüyorum oda kötü be. Çıkamadım içinden napacaz ılımlı olucaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim iyi ki oğlanlar kızlar daha zor ben kafayı yerdim herhalde napiyo,nerde ,kiminle .zor valla,inşallah kolaylıkla gecer biter ergenlik bizim deli kanlılsr bizi fazla üzmez, benimki dün melek gibiydi karar vermiş bağrmiycakmış bana :)))))

      Sil
  9. merhaba ben de artık ergen annesiyim..yazını okuyunca çok yakın hissettim kendimi...
    takibe de aldım seni...bana da beklerim..olur mu?

    YanıtlaSil
  10. Ah ah kapi cirpmalar vurdum duymaz tavirlar her seyi ben bilirim tavirlari bu aralar cok bizim evde. :(( ve ben 21 yasina kadar bunlarin nazini cekmeye korkuyorum Insallah umudum bir an once duzelsinler:))\
    Her annenin korkusu bu ergenlik galiba..

    YanıtlaSil
  11. beni de duygulandırdınız şimdi ağlamaklı oldum ya :( ....benim de 9 yaşında bir kızım var..işimiz zor gerçekten..kolay gelsin.sevgiler..

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler !!!