21 Temmuz 2009 Salı

Efe yazı yazarsa

İDYCOH (İndiana Jones)
A (adada) KT (kötü) BŞ (bişey) VA (var)
.
Efe günlerdir yazı yazmaya çalışıyor.İlk başlarda öylesine bişeyler karaladığını düşünüyordum ama öyle değilmiş.Adam bayağa yazıyor.Yalnızca alışık olduğumuz tarzda değil.Sesli harfleri kullanmıyor.Sadece sessiz harflerle yazıyor.Oku bakalım diyorum.Okumaya başlıyor ve tüm harfler tutuyor.Mesela - Brk gtt(Berke gitti).Şimdi ne olacak bilmiyorum.Kesinlikle okula başladığında aklı karışacak.Ayrıca el yazısıyla yazacakları için orda da biraz zorluk çekebilir.Ayrıca matematik problemleri çözmeye bayılıyor.Kendi kendine problemler yazıp yazıp çözüyor.Bu oğlan galiba matematiği sevecek.Umarım fazla zorluk çekmeyiz 1. sınıfta ,zira Efe biraz hareketli ve herşeyden çabuk sıkılan bir çocuk.Sizce doğruyu mu öğretmelimiyim,yoksa böyle kendi kafasına göre bişeyler yapmaya devam mı etmeli?!? Aklını daha da çok karıştırmak istemiyorum.bu konuda tecrübeli anneler varsa yardımlarınızı bekliyorum.
NOT: üstte ki yazdıklarından küçük bir örnek.Orda biraz karışık yazmış.Bu ilk yazdıkları .Şu an tüm sessizleri tamı tamına yazıyor.Tabii yine sesli harflar olmadan.

17 yorum:

  1. maşallah Efeye,nazar değmesin canım.bildiğim kadarıyla erken okuyup yazmasınını zararı okula gittiğinde bildiği için okuldan sıkılmaları oluyor çocukların.canım bence başka şeylere yönlendirmelisin.

    mesajın için çok teşekkür ederim canım.Giresun merkez şu an iyi ama köyler çok kötüymüş.hayırlısı.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. maşallah canım yaa nasıl da yazmış öyle çok hoşuma gitti. hem millet msn'de chatleşirken de böyle kısaltarak yazmıyo mu? :) çocuk devire ayak uydurmuş :))

    okula başladığında kesin karışacak kafası ama çok zorlanacağını da sanmıyorum. onlar taze beyin. ne verilse şıp diye kaparlar. bence kendi haline bırak müdahele etme. tabii bi tecrübem yok sadece fikrimi söylüyorum. problem falan da çözdüğüne görekafası iyi çalışıyor demek. endişelenme bence efe gelir bunun üstesinden.

    bu arada şu el yazısı işi ne saçma oldu yaa. niye çocuklar normal yazı öğrenmiyolar bizim zamanımızdaki gibi? gerçekten çok saçma... umarım Egemen okula başlayıncaya kadar bu uyguluma iptal edilir...

    YanıtlaSil
  3. Bence de müdahale etme kendi haline bırak arkadaşım. Benim oğlum da okula başlamadan önce okumayı yazmayı tam olarak bilmiyordu fakat bir kaç şey yazabiliyordu ve toplama çıkarmayı çok iyi yapıyordu. Kelimeleri okumaya yazmaya değil de matematiğe doğru yönlendirmeye çalışıyordum ben de. Bu sene 6. sınıfa başlayacak ve dersler konusunda hiç bir problem yaşatmadı bize. İlerki sınıflarda da böyle devam eder ve Efe de aynı şekilde başarılı olur inşallah.

    YanıtlaSil
  4. cok hos yaa:))

    masaallah Efeye kendi kendine ve kendi yontemleriyle cozdu demek yazmayi :)

    Bence de mudahale etme, iyice kafasi karismasin, okulda ogretmeni ile hemen cozer bu isi merak etme.. Verda da okuldan bir yil once ogrenmisti okumayi. bende cok endiselenmistim, sIkIlirmi ki filan diye, ama cok sukur hic olumsuz bisey olmadi, hatta bilmenin gururu ile basarisina basari katladi..

    YanıtlaSil
  5. Oyy maşallah. Maşallah ki ne maşallah annesi.

    Bence devam...

    Semracım banner harika olmuş. Şenlenmiş buralar :)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Afferin O'naa:D Ne kadar da güzel yazmış annesi:D

    YanıtlaSil
  7. Afferrinn Efeye..
    Çok güzel yazmış annesi çok akıllı maşallahhh

    YanıtlaSil
  8. Semracım canım sen bir şey öğretmeye kalkma,okulda büsbütün kafaları karışıyor bizde ceyda'hiçbirşey öğretmedik ama kendi kendine tv den,bilgisayardan çoğu şeyi öğrendi tv deki yazıları 5 yaşında okumaya başlayınca şok olmuştuk anasınıfında öğretmeni hep hikaye kitabı okutturuyordu ceydaya çok şükür 1.sınıftada sıkılmadı ama erkek çocukları biraz farklı oluyor işin zor, sıkıldımı bırak yapmasın hiç zorlama allah kolaylık versin canım...

    YanıtlaSil
  9. Maşallah benden de.Zeki çocuğun hali başka oluyor işte.Okulda evet biraz zorlanıcak sanırım.Böyle giderse öğrenecek bir şey kalmıyacak çünkü.

    YanıtlaSil
  10. Semracım çok güzel yazmış,olsun üsteleme kendi haline bırak.Bence de öğretmeni bu düzeni oturtur.El yazısı biraz karışık ama bu şekilde devam ederse çok zorlanmayacaktır bence.
    Problem çözmeside harika..Bence devam etsin...Maşallah yakışıklıma...
    Hayatı başarılarla dolsun taşsın inşallah...

    YanıtlaSil
  11. Bence zorlamadan resme yönlendir. Okuma yazma işini öğretmenine bırak. Kafası karışmasın. Yeni bir şey öğretmek kolay, yanlışı düzeltip doğruyu öğretmek daha zor olur.

    Dikilmiş elbiseyi söküp yeniden şekillendirmek, kullanılmamış kumaştan yeni elbise dikmekten daha güçtür ya...

    Matematik bence yararlı. Küçük işlemler zekasını geliştirir. Oyun haline dönüştürülebilir...

    Öpüyorum Efe'yi...

    YanıtlaSil
  12. Maaşallah!çok güzel yazmış,sadece sessiz harflerle kodluyor,yinede okula da keşfedecek birşeyler kalmalı,şimdiden herşeyi öğrenirse sıkılır.
    Tekrardan maaşallah Efeye!nazar değmesin!
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. :)))))))))))))))) Komedi yaaa :) Cem Yılmaz da CMYLMZ jargonunu geliştirmedi mi; Efe daha şimdiden komedyene kafa tutuyor :) Bunu akıl edebilen bir çocuğun kafası karışmaz merak etme ama öğretmenler okul öncesi çocuklara harf öğretmeyin diyorlar. Artık neme lazımsa elyazısı öğretiliyor ya, biraz daha sabretsin. Öğrendikten sonra çooook yazacak o daha :)
    Öpüyorum hepinizi güzel SEM'im..

    YanıtlaSil
  14. genelde uzmanlar öğretmeyin diyor sıkılmaması için okulda ama bende dayanamaz öğretirdim herhalde

    YanıtlaSil
  15. Ay ir alem ya ne de




    Ne alem bu çocuklar çok ta akıllılar. Ali top at filan değil İndiana Jones yaa:))

    YanıtlaSil
  16. Maşallah sübhanallah. helal valla. Allah aklını,zekasını,merakını ve hevesini daim etsinde koca koca adam olsun inşallah.Nazarlardan korusun yavrum benim

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler !!!