Her Paskalya bayramı yaklaştığında paskalya çöreği daha doğrusu kozunak(bizde orjinal adı bu)kokusu gelir burnuma.Ramazan pidesi gibi genelde sadece Paskalya ayında satılırdı ve aynı pide gibi çok çabuk tükeniyordu.Hatta hiç unutmuyorum bir keresinde sıra bana gelmişken bittiğini söylemişti satıcı.Resmen ağlamıştım.Bu sene de kozunak diye tutturunca anneciğimle yapmaya karar verdik.İşte böyle de güzel bişey oldu.Meraklısı varsa işte tarifi.
Malzemeler: 5 yumurta(1 sarı üstüne sürülecek),2 bardak ılık süt,1 paket margarin(eritilmiş ve ılık olacak),2 su bardağı şeker,1 limon kabuğu rendesi,1 paket yaş maya(yarım ılık su bardağı süt ve iki kesme şeker ile karıştırılıp kabarmaya bırakılacak) ve yaklaşık 800 gr. un.
Yapılışı: Önce kozunak yapmanın bir püf noktası var,her şey ılık olacak.Yumurta,yağ ve süt aynı ılık ısıda olmalı.İlk önce yumurtalar sütle güzelce çırpılır,sonra şeker ilave edilip yine köpürtülür,sırayla yağ,limon rendesi ve mayalı karışım ilave edilip yavaş yavaş yedirerek un katılır.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve mayalanması için beklenir.Şekli vermeden önce eller güzelce yağlanır ki hamur yapışmasın.Hamur üç eşit parçaya bölünür.Biz tek büyük çörek yaptık siz isterseniz hamuru 6 parçaya bölüp iki paskalya çöreği yapabilirsiniz.Üç parçaya uzun şerit şekli verilir,sonra tıpkı saç örgüsü yapılır gibi hamur örülür.Üstüne yumurta sarısı sürülüp bolca şeker serpilir ve tekrar kabarması için ılık bir yerde bekletilir.Bu işlem de olduktan sonra ,önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.Piştikten sonra 15 dakika fırında bekletilmeli.Ayrıca pişmeye başladıktan sonra ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesi 160 dereceye getirilmeli.İçi yavaş yavaş pişmeli.yoksa hamur olur.işte bu kadar .Aslında çok zor bir tarif değil.Bu hafta hiç çıkamadık mutfakta.Yap yap ye.Ne olacak benim halim ya....
AFİYET OLSUN !!!
mmm çok nefis duruyor.çok severim ben de paskalya çöreğini.
YanıtlaSilyemek güzel birşey.Ama az yemek lazım herşeyden:)
evet canım az ve mümkünse unsuz mayasız şeyler :((
SilBaşlığı görünce hemen geldim :) çok severim kendim yapmayı hiç denemedim ama bu tarifi deneyebilirim, gayet iştah açıcı ve leziz görünüyor afiyetler olsun...
YanıtlaSilkolay bir tarif aslında takılırsanız yazın bana...
SilMerhaba :) Harika olur. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilteşekkürler...
Silçok merak ederim hiç yemedim galiba:) çok güzel görünüyor,deneyeceğim zor değil gibi...
YanıtlaSildeneyin fena değil.poğça gibi ama az tatlı...
Siloff harika görünüyor:) ben de çok severim ama yapabileceğimi sanmıyorum:) ama tarifi alıyorum:)ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilçok zor değil aslında yapımı.ölçü küçültülebilir bence....
Silellerine sağlık çok güzel olmuş
YanıtlaSilsevgilerimle...
teşekkürler...
SilÇok güzel görünüyor, ellerine sağlık, güzel anlatmışsın.
YanıtlaSilteşekkür ederim Fadişim...
SilBende çok severim ama yapma işinde pek becerikli değilim:) Ama şansıma neyse ki haftasonu memlekete gidiyorum:))
YanıtlaSilselam söyle memleketimize :)))
Silsüper olmuş, nasıl da canım çekti şimdi, severim ben de paskalya çöreğini. ellerine sağlık Smilenacım...
YanıtlaSilay keşke size de getirseydim .tüh tüh...
Silçok severim tarifi yakın zamanda denemeyi umuyorum:)ellerine sağlık:)
YanıtlaSilbende senin havuçlu kekten yaptım bir ara onu da koyacağım.ellerine sağlık canım...
SilÇöreğimizi yaptık diyelim. Tam atıştırmaya başlıyacağız eyvah oda ne Puantiyeli servis takımımız yok.
YanıtlaSilNe olacak şimdi :((
:))))) he he bilmem Mudo da vardı :)))
Silben içi boş çörekleri sevmem genelde ama lisede bir ara acayip derecede paskalyaya sarmıştık. o günler geldi aklıma. denemek isterim. bakalım bizimkiler yer mi?
YanıtlaSilnutella sürüyorum bende..ne fena işler...ay .ben zayıflamak istiyorum artık...
SilSmilenam nefis bir görüntü bu. Kardeşim inanılmaz sever, tarifi onunla yapmaya çalışırız :) ellerine sağlık. Yemekte mutluluk veriyor, ondan bu kadar mutfaktan çıkamamamız :)
YanıtlaSilgaliba öyle.sadece kendimi mutlu etsem.üç adamı mutlu etmeye çalışırken hiç çıkamıyorum mutfaktan :))
SilAman aman aman benim smilenam paskalya corekleri de yaparmış.hem de en zor tariflerden birini.ellerine emeklerine sağlık annenle ikinizin.annenin ellerinden de öptüm bu arada.canım benim kucak dolusu sevgilerle öpüyorum seni.xxx
YanıtlaSilannemin marifeti.ben çok güzel yemesini beceriyorum nedense...teşekkür ederim bitanem...
SilBen çok severim canım , bir dilim alıyorum o zaman . Ellerine sağlık , sevgiler.
YanıtlaSilay keşke ikram edebilsem gerçekten :)
SilOfffff, süper gözüküyo, bayılıyorum ben de paskalya çöreğine, ellerinize sağlık, denerim inşallah ben de, paylaşırım bloğumda...
YanıtlaSilsevgiler
kolay gelsin o zaman !!!
SilEn son çocukluğumda yemiştim hala tadı damağımda ,hala var mı bende geliyorum:)
YanıtlaSilgel canım.yaparız biz sana :)))
Silenfes görünüyor...afiyet olsun canım...
YanıtlaSilElifçim teşekkür ederim...
Silçok harika duruyor, 1 dilim olsa da yesem :)
YanıtlaSilsevgiler,
zeynep..
keşke olsanız da ikram etsem...
SilSüper olmuş,ellerinize sağlık....alıyorum hepsini hımmmmm...
YanıtlaSilsağol arkadaşım !!!
Silharika gorunuyor canim, ellerine saglik :) annemde cok yapar.. insanin yedikce yiyesi geliyor gercekten :):)
YanıtlaSilAyrica cooook coook tesekkur ederim ben <3 merakla bekliyor olacagim ! :D
bişey değil canım...sevgilerimle
Silgörüntü nefiste, beni aşar, yapamam gibi geldi, ellerine sağlık.
YanıtlaSilbende annemin yamağıydım o gün.beni de aşıyor mayalı şeyler :)))
Silçok lezzetli gozukuyor =) deneyeceğim mutlaka :) banada beklerim =)
YanıtlaSilgeliyorum arasıra :))))
SilEllerine sağlık Smilena biz hamuruna mahlepte koyuyoruz mis gibi kokar.
YanıtlaSilevet ama evde yoktu...
SilCANIM ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilÇOK SEVERİM
ALDIM BİR TANEM
:)
afiyet olsun..sanada ne zamandır uğrayamadım canım...
Silbende eşimde bayılırız,deniycem eline sağlık..
YanıtlaSilteşekkürler....
Silyok zor hiç niyetlenmem hazırını alıp pasta yapıyoum ben:)
YanıtlaSilo da iyi :)))
Silne kadar güzel duruyor.çok da severim.ellerinize sağlık
YanıtlaSilteşekkürler !!!
Silellerine sağlık ,nasıl da güzel kokar şimdi ....sevgiler
YanıtlaSilteşekkür ederim canım !!!
Siltadına da, kokusuna da doyum olmaz:))
YanıtlaSilellerinize sağlık. annene hürmetler...
yap yap ye, en fazla kilo alırsın:))
sevgiler
aldım bile.şimdi de spor salonundan çıkamıyorum :))))
SilMeraklısı olmayan'da eminim bu enfes görüntü karşısında merak eder.Harika.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilYILLAR ÖNCE MESLEK LİSESİNDE, YEMEK DERSİNDE PASKALYA ÇÖREĞİ YAPMIŞTIK..ÇOK LEZZETLİ OLUYOR BİLİYORUM..ANIMSATTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..BİRDE BİR ARKADAŞIM BU HAMURUN İÇİNE TUZLU LOR KOYARAK YAPMIŞTI..TAVSİYE EDERİM...SEVGİLER
YanıtlaSil