19 Nisan 2012 Perşembe

Paskalya çöreği meraklısı varsa buyursun!!!

Her Paskalya bayramı yaklaştığında paskalya çöreği daha doğrusu kozunak(bizde orjinal adı bu)kokusu gelir burnuma.Ramazan pidesi gibi genelde  sadece Paskalya ayında satılırdı  ve aynı pide gibi çok çabuk tükeniyordu.Hatta hiç unutmuyorum bir keresinde sıra bana gelmişken bittiğini söylemişti satıcı.Resmen ağlamıştım.Bu sene de kozunak diye tutturunca anneciğimle yapmaya karar verdik.İşte böyle de güzel bişey oldu.Meraklısı varsa işte tarifi.

Malzemeler: 5 yumurta(1 sarı üstüne sürülecek),2 bardak ılık süt,1 paket margarin(eritilmiş ve ılık olacak),2 su bardağı şeker,1 limon kabuğu rendesi,1 paket yaş maya(yarım ılık su bardağı süt ve iki kesme şeker ile karıştırılıp kabarmaya bırakılacak) ve yaklaşık 800 gr. un.

Yapılışı: Önce kozunak yapmanın bir püf noktası var,her şey ılık olacak.Yumurta,yağ ve süt aynı ılık ısıda olmalı.İlk önce yumurtalar sütle güzelce çırpılır,sonra şeker ilave edilip yine  köpürtülür,sırayla  yağ,limon rendesi ve mayalı karışım ilave edilip yavaş yavaş yedirerek un  katılır.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve mayalanması için beklenir.Şekli vermeden önce eller güzelce yağlanır ki hamur yapışmasın.Hamur üç eşit parçaya bölünür.Biz tek büyük  çörek yaptık siz isterseniz hamuru 6 parçaya bölüp iki paskalya çöreği yapabilirsiniz.Üç parçaya uzun şerit şekli verilir,sonra tıpkı saç örgüsü yapılır gibi hamur örülür.Üstüne yumurta sarısı sürülüp bolca şeker serpilir ve tekrar kabarması için ılık bir yerde bekletilir.Bu işlem de olduktan sonra ,önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.Piştikten sonra 15 dakika fırında bekletilmeli.Ayrıca pişmeye başladıktan sonra ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesi 160 dereceye getirilmeli.İçi yavaş yavaş pişmeli.yoksa hamur olur.işte bu kadar .Aslında çok zor bir tarif değil.Bu hafta hiç çıkamadık mutfakta.Yap yap ye.Ne olacak benim halim ya....
 AFİYET OLSUN !!!

62 yorum:

  1. mmm çok nefis duruyor.çok severim ben de paskalya çöreğini.

    yemek güzel birşey.Ama az yemek lazım herşeyden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım az ve mümkünse unsuz mayasız şeyler :((

      Sil
  2. Başlığı görünce hemen geldim :) çok severim kendim yapmayı hiç denemedim ama bu tarifi deneyebilirim, gayet iştah açıcı ve leziz görünüyor afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay bir tarif aslında takılırsanız yazın bana...

      Sil
  3. Merhaba :) Harika olur. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. çok merak ederim hiç yemedim galiba:) çok güzel görünüyor,deneyeceğim zor değil gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deneyin fena değil.poğça gibi ama az tatlı...

      Sil
  5. off harika görünüyor:) ben de çok severim ama yapabileceğimi sanmıyorum:) ama tarifi alıyorum:)ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok zor değil aslında yapımı.ölçü küçültülebilir bence....

      Sil
  6. ellerine sağlık çok güzel olmuş
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık, güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil
  8. Bende çok severim ama yapma işinde pek becerikli değilim:) Ama şansıma neyse ki haftasonu memlekete gidiyorum:))

    YanıtlaSil
  9. süper olmuş, nasıl da canım çekti şimdi, severim ben de paskalya çöreğini. ellerine sağlık Smilenacım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay keşke size de getirseydim .tüh tüh...

      Sil
  10. çok severim tarifi yakın zamanda denemeyi umuyorum:)ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende senin havuçlu kekten yaptım bir ara onu da koyacağım.ellerine sağlık canım...

      Sil
  11. Çöreğimizi yaptık diyelim. Tam atıştırmaya başlıyacağız eyvah oda ne Puantiyeli servis takımımız yok.

    Ne olacak şimdi :((

    YanıtlaSil
  12. ben içi boş çörekleri sevmem genelde ama lisede bir ara acayip derecede paskalyaya sarmıştık. o günler geldi aklıma. denemek isterim. bakalım bizimkiler yer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nutella sürüyorum bende..ne fena işler...ay .ben zayıflamak istiyorum artık...

      Sil
  13. Smilenam nefis bir görüntü bu. Kardeşim inanılmaz sever, tarifi onunla yapmaya çalışırız :) ellerine sağlık. Yemekte mutluluk veriyor, ondan bu kadar mutfaktan çıkamamamız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. galiba öyle.sadece kendimi mutlu etsem.üç adamı mutlu etmeye çalışırken hiç çıkamıyorum mutfaktan :))

      Sil
  14. Aman aman aman benim smilenam paskalya corekleri de yaparmış.hem de en zor tariflerden birini.ellerine emeklerine sağlık annenle ikinizin.annenin ellerinden de öptüm bu arada.canım benim kucak dolusu sevgilerle öpüyorum seni.xxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annemin marifeti.ben çok güzel yemesini beceriyorum nedense...teşekkür ederim bitanem...

      Sil
  15. Ben çok severim canım , bir dilim alıyorum o zaman . Ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Offfff, süper gözüküyo, bayılıyorum ben de paskalya çöreğine, ellerinize sağlık, denerim inşallah ben de, paylaşırım bloğumda...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. En son çocukluğumda yemiştim hala tadı damağımda ,hala var mı bende geliyorum:)

    YanıtlaSil
  18. enfes görünüyor...afiyet olsun canım...

    YanıtlaSil
  19. çok harika duruyor, 1 dilim olsa da yesem :)
    sevgiler,
    zeynep..

    YanıtlaSil
  20. Süper olmuş,ellerinize sağlık....alıyorum hepsini hımmmmm...

    YanıtlaSil
  21. harika gorunuyor canim, ellerine saglik :) annemde cok yapar.. insanin yedikce yiyesi geliyor gercekten :):)
    Ayrica cooook coook tesekkur ederim ben <3 merakla bekliyor olacagim ! :D

    YanıtlaSil
  22. görüntü nefiste, beni aşar, yapamam gibi geldi, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende annemin yamağıydım o gün.beni de aşıyor mayalı şeyler :)))

      Sil
  23. çok lezzetli gozukuyor =) deneyeceğim mutlaka :) banada beklerim =)

    YanıtlaSil
  24. Ellerine sağlık Smilena biz hamuruna mahlepte koyuyoruz mis gibi kokar.

    YanıtlaSil
  25. CANIM ELLERİNE SAĞLIK
    ÇOK SEVERİM
    ALDIM BİR TANEM
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun..sanada ne zamandır uğrayamadım canım...

      Sil
  26. bende eşimde bayılırız,deniycem eline sağlık..

    YanıtlaSil
  27. yok zor hiç niyetlenmem hazırını alıp pasta yapıyoum ben:)

    YanıtlaSil
  28. ne kadar güzel duruyor.çok da severim.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  29. ellerine sağlık ,nasıl da güzel kokar şimdi ....sevgiler

    YanıtlaSil
  30. tadına da, kokusuna da doyum olmaz:))
    ellerinize sağlık. annene hürmetler...
    yap yap ye, en fazla kilo alırsın:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aldım bile.şimdi de spor salonundan çıkamıyorum :))))

      Sil
  31. Meraklısı olmayan'da eminim bu enfes görüntü karşısında merak eder.Harika.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  32. YILLAR ÖNCE MESLEK LİSESİNDE, YEMEK DERSİNDE PASKALYA ÇÖREĞİ YAPMIŞTIK..ÇOK LEZZETLİ OLUYOR BİLİYORUM..ANIMSATTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..BİRDE BİR ARKADAŞIM BU HAMURUN İÇİNE TUZLU LOR KOYARAK YAPMIŞTI..TAVSİYE EDERİM...SEVGİLER

    YanıtlaSil

yorumlarınız için teşekkürler !!!